Interview met de studenten Dagmar & Silvia over het behalen van een EHBO diploma tijdens je opleiding

10 mei 2023

Dat het kunnen verrichten van EHBO handelingen van groot belang kan zijn, dat weten we inmiddels allemaal. Maar waarom is niet iedereen in het bezit van een EHBO diploma als dat zo belangrijk is? De MBO-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker heeft om die reden het halen van een EHBO diploma in het schoolprogramma toegevoegd. De derdejaars Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker studenten Dagmar en Silvia delen hun ervaringen over het volgen van de EHBO lessen.

Hoe vind je het dat je een EHBO-diploma kunt behalen tijdens jouw opleiding?
Dagmar: Ik vind het een goede en eenvoudige manier om je diploma te kunnen halen. Het is geen grote stap die je hoeft te maken.
Silvia: Helemaal top, omdat ik het EHBO-diploma hierna niet nog los hoef te halen via mijn werk. Ik kan dus gelijk aan het werk na het behalen van mijn diploma. Daarbij is het belangrijk omdat je weet hoe je je moet redden als je in een situatie komt waarbij je hulp moet verlenen.

Wat vind je van de lessen?
Silvia: Interessant en leuk. Vooral omdat we echt bezig zijn en niet alleen maar hoeven te luisteren naar de theorie.

Hoeveel EHBO-lessen heb je al gevolgd en hoeveel komen er nog?
Dagmar: Ik heb in het eerste jaar alle lessen gevolgd waarna ik mijn diploma heb gehaald en momenteel zit ik bij een vereniging.
Silvia: Dit jaar heb ik volgens mij rond de zes lessen gevolgd en er staat nog één les op de planning. Mijn EHBO-diploma heb ik al en ik volg deze lessen om mij te hercertificeren.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van deze lessen en uiteindelijk het hebben van een EHBO-diploma?
Silvia: Zodat ik gelijk aan het werk kan. Ook heb ik meer kennis en kan ik me redden in voorkomende situaties.

Wat zou er anders/ beter kunnen tijdens de EHBO-lessen?
Dagmar: Er zou nog meer praktijk in de lessen terug mogen komen. Ik zit nu bij een vereniging en daar doen wij spelvormen waarin je de theorie moet toepassen. Zo leer je op een andere manier dan alleen luisteren en het is ook nog eens leuk . 

Heb je al eens eerste hulp moeten verlenen? Zo ja, waar?
Dagmar: Ja, toen een oudere mevrouw was gestruikeld.
Silvia: Hulp als wonden of reanimatie niet maar wel simpele dingen als door je enkel gaan en het dan koelen of een splinter uit de huid halen. 

Denk je dat je in de toekomst (tijdens je werk) veel eerste hulp zal moeten verlenen? Welke handelingen denk je dat je dan het meeste zal moeten doen?
Dagmar: Ik denk dat ik dat wel moet doen. Ik werk met kinderen dus dan zal ik eerste hulp moeten verlenen voor als een kind gevallen is of als ze bijvoorbeeld een bal op hun hoofd krijgen.
Silvia: Tijdens mijn werk in de kinderopvang zullen er meer kleine ongelukjes zijn als een botsing of kinderen die vallen. Dan zal ik ervoor moeten zorgen dat er gekoeld wordt of zal ik splinters eruit moeten halen.

Vind jij dat EHBO-lessen verplicht moeten worden bij alle opleidingen? Zo ja, waarom?
Dagmar: Ik vind niet dat het verplicht moet worden, wel vind ik dat de mogelijkheid er moet zijn om ervoor te kunnen kiezen.
Silvia: Ja, het gebeurt veel te vaak dat mensen bijvoorbeeld een hartstilstand krijgen. Hoe meer mensen EHBO hebben gehad, hoe meer mensen gered kunnen worden.

Zoals je misschien weet worden de examens door onafhankelijke examinatoren afgenomen. Weet je waarom en zie je de toegevoegde waarde hiervan in?
Dagmar: Ja, anders kan er vriendjespolitiek plaats vinden.
Silvia: Ja, dit is zodat mensen hun diploma pas echt halen als ze alles onder de knie hebben. Onafhankelijke examinatoren hebben een andere blik dan je eigen leraar.

Wat is volgens jou die toegevoegde waarde?
Dagmar: Met onafhankelijke examinatoren weet je dat je het ook echt kan.
Silvia: Als je bijvoorbeeld wordt beoordeeld door je moeder is dit misschien niet eerlijk. Zij gunt je het diploma ook al kan je misschien niet alles. Straks kun je niet eens goed reanimeren, maar heb je wel je diploma.