Video invoering tourniquet en opstoppen wond

geplaatst op 01 februari 2021

Zonder direct adequaat handelen leidt levensbedreigend bloedverlies tot overlijden. Daarom is het van groot maatschappelijk belang dat iedereen weet hoe te handelen in een dergelijke situatie. In onderstaande video wordt uitgelegd waarom het gebruik van een tourniquet en opstoppen van een wond per 1 januari 2021 vaste onderdelen zijn geworden binnen het examen voor het diploma Eerste Hulp.

Geschiedenis tourniquet

Wist je dat er in geschriften van 600 voor Christus al aanwijzingen gevonden zijn dat een ‘tourniquet’ werd aangelegd na een slangenbeet, om zo de verspreiding van het gif door het lichaam te voorkomen? Volgens de medische wetenschap van de oudheid vindt de tourniquet zijn oorsprong in de middeleeuwen. Lees hier meer over geschiedenis van de tourniquet.

Praktische gevolgen invoering tourniquet

In het boekje Eerste Hulp tijdens een pandemie van Het Oranje Kruis is het gebruik van een tourniquet en hemostatisch verband opgenomen. Maar waarom is de tourniquet onderdeel van het Diploma Eerste Hulp geworden? En welke misvattingen bestaan er over de tourniquet? Lees hier meer over de misvattingen en de praktische gevolgen van de invoering van de tourniquet.

Meest gestelde vragen over de tourniquet

De afgelopen maanden hebben als proefperiode gediend, waarin aanvragers konden kiezen voor het nieuwe- of het klassieke examen. Hieruit zijn een aantal vragen naar voren gekomen die we voor jou samen hebben gevat in een overzichtelijk artikel.