AED op elk station

geplaatst op 10 november 2020

Ieder jaar worden er in Nederland 8.000 mensen gereanimeerd. De meeste slachtoffers krijgen een hartstilstand in en rondom het huis, op straat of in een publiek gebouw. De kans op overleven is het grootst wanneer een slachtoffer binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt. Een AED is in deze situatie het allerbeste hulpmiddel. Door AED's binnen handbereik te hebben, een zogenoemd landelijk dekkend AED-netwerk, is daarom van groot belang. De NS en ProRail willen een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk en plaatsen daarom volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting in totaal 450 van deze hartstarters op alle 350 stations in Nederland.

Ieder jaar krijgen circa 17.000 mensen in Nederlands een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En 8.000 worden gereanimeerd. Er kunnen dus nog heel veel levens worden gered. Want doordat het hart stopt met pompen, krijgen de organen en hersenen geen bloedtoevoer en dus ook geen zuurstof meer. Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie: als er niet wordt ingegrepen, overlijdt het slachtoffer.

Gelukkig is een landelijk dekkend AED-netwerk in ontwikkeling. Initiatieven zoals deze van de NS, ProRail en de Hartstichting zorgen dat er op steeds meer plekken een AED beschikbaar is. Maar ook bedrijven installeren een AED bij hun ingang of receptie en Nederlanders verzamelen zich, door gezamenlijk in hun wijk een AED aan te schaffen en te installeren. 

Maar deze AED's moeten natuurlijk wel goed worden ingezet. Het belang van zo veel mogelijk burgerhulpverleners staat buiten kijf. Gelukkig is de overlevingskans na een hartstilstand de afgelopen decennia sterk is verbeterd. Tegenwoordig start in meer dan 75% van de gevallen een omstander met reanimeren en in meer dan 50% van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan nog vóór aankomst van de ambulance. 

Wil jij ook kunnen helpen als het écht moet? Het onderdeel reanimeren is een examenonderdeel voor  onder andere het Diploma Eerste Hulp en het Diploma Levensreddend Handelen. Nadat een examenkandidaat zijn of haar diploma heeft behaald kan deze zich als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu.