Met de paplepel ingegoten…

geplaatst op 16 februari 2024

Op 12 januari j.l. werd ze 12 jaar, 6 februari slaagde ze voor het examen Diploma Eerste Hulp. Volgens de examinatoren zelfs als beste van de groep. Elyse Martens is daarmee de jongste in Nederland die dit diploma van Het Oranje kruis heeft behaald. Een zeer knappe prestatie, waar we graag wat extra aandacht aan besteden. 

Waar veel kinderen van haar leeftijd vooral met zichzelf bezig zijn, vindt Elyse het ook belangrijk anderen te kunnen helpen. Nu heeft ze dit niet van een vreemde, haar moeder Brechtje is ook zeer actief binnen EHBO- en Lotus-land. Elyse: ‘Ik heb het altijd al heel interessant gevonden en ga graag mee naar oefeningen en lessen als mama ze geeft. Ook wil ik uiteindelijk Lotusslachtoffer worden. Ik heb al eens mee mogen doen bij een grote oefening op defensieterrein voor een andere EHBO-vereniging.’

Interesse hebben in EHBO is één, maar zo’n diploma krijg je natuurlijk niet voor niets. Hoe heeft Elyse zich daarop voorbereid? ‘Ik heb een snelcursus gevolgd van drie hele dagen (via EHBO-vereniging Megen-Haren-Macharen). Het was wel heel veel en ik vond het lange dagen. Maar gelukkig hebben we heel veel geoefend en wat spelletjes gedaan zodat er afwisseling was. Thuis heb ik ook nog geoefend en het boek goed doorgenomen.’ En dan mag ze laten zien wat ze kan. ‘Het examen was heel spannend. Ik kreeg daarna wel complimenten van de examinatoren dat ik het zo goed had gedaan. Daar ben ik natuurlijk erg trots op!’

En wij zijn trots op Elyse! Heeft ze nog een boodschap voor kinderen van haar leeftijd? ‘Het belangrijkste vind ik dat ik weet wat ik moet doen als ik bij een ongeval ben. Anderen kunnen helpen zou iedereen moeten kunnen. En EHBO is veel leuker dan je denkt!’