Winnaar Inspiratieprijs 2023

geplaatst op 28 november 2023

Het is al weer een week geleden, maar we zijn nóg aan het nagenieten van Het Oranje Kruis Event 2023. Wat waren er wederom leuke workshops/ lezingen te volgen en interessante stands om te bezoeken! Van zoveel enthousiaste deelnemers krijgen wij de energie om dit ieder jaar voor jullie te organiseren. Ook hebben we tijdens het Event de Inspiratieprijs 2023 uitgereikt. Hieronder lees je aan wie.

Ieder jaar zien we innoverende ideeën voorbijkomen, die anderen kunnen inspireren. Om meer bekendheid aan deze ideeën te geven, reiken we jaarlijks de Inspiratieprijs uit. Zo ook dit jaar, en wel aan… Leonie Seinhorst van praktijkschool Arkelstein. Leonie weet op inspirerende wijze en op maat gemaakte lesgeving de leerlingen kennis en kunde van eerste hulp bij te brengen. Zo worden de lessen aangepast aan het niveau van de leerling en in kleine stukjes geknipt, waardoor de leerbaarheid wordt vergroot. Bovendien begeleidt de school haar afgestudeerde studenten naar het verenigingsleven na het behalen van hun diploma. Dit zorgt ervoor dat de kans dat ze hun vaardigheden laten verlopen aanzienlijk kleiner wordt, en het versterkt de EHBO-gemeenschap in de regio.

De jury was unaniem in haar oordeel, en zette de aanmelding van Leonie met stip op één. ‘Een inspirerend voorbeeld van het integreren van EHBO-kennis en -vaardigheden in het dagelijks leven.’ ‘Deze school bewijst dat EHBO-vaardigheden voor iedereen toegankelijk kunnen zijn, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten.’ Mooie woorden waar Leonie op verder kan bouwen. En dat is ze dan ook van plan. Wil jij leren van Leonie Seinhorst of haar helpen haar ideeën verder te verspreiden? Neem dan contact met haar op via l.seinhorst@ettyhillesumlyceum.nl.

 

Allen goede finalisten

Hoewel de winnaar er met de felbegeerde bokaal vandoor ging, werden ook de inspirerende ideeën van de twee andere finalisten met warm onthaal ontvangen. In willekeurige volgorde hierbij nogmaals hun inzendingen:

Natasja Zandstra kreeg het idee om agile werken in te voeren bij de EHBO- herhalingslessen. Door aan het begin va deze lessen te vragen waar de groep behoefte aan heeft, kun je je beter focussen op dat wat extra aandacht behoeft. Alle stof wordt behandeld, met verdieping op de punten waar nodig. Dit zorgt voor meer interactie en betrokken cursisten.

De jury zag het potentieel in dit idee. ‘Past bij deze tijd, het is meer interactief en plezieriger voor de docent om de groep er op deze manier meer bij te betrekken’. ‘Omdat het zo eenvoudig is, is het door iedereen toe te passen en inspirerend voor andere docenten.’ ‘Zij innoveert de herhalingslessen, wat het voor eenieder interessanter en leuker maakt, en daardoor zorgt voor binding.’ Wil jij contact met Natasja over het implementeren van agile werken binnen de herhalingslessen? Dat kan via agileEHBO@gmail.com.

 

Ook HeltiQ/Utermöhlen was genomineerd met een innoverend idee waar velen van kunnen leren. Productmanager José Goes wist tijdens het Event goed te vertellen wat hen hiertoe heeft gebracht. ‘We merken dat consumenten niet altijd goed weten welke producten in welke volgorde gebruikt moeten worden bij bepaalde letsels. Om het de consument zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn de EHBO- & sportproducten van HeltiQ voorzien van een handig stappenplan per letsel. Geen moeilijke taal, maar in maximaal drie duidelijke stappen uitgelegd hoe je de wond kunt verzorgen. Dit zorgt voor betere kennisoverdracht ver het juist verzorgen van de wond voor optimale genezing.’

Ook de jury vond dit product finalewaardig. ‘Wat een slimme oplossing. En wat gek eigenlijk dat we dit niet al deden!’ ‘Dit kan erg handig zijn voor sportverenigingen, maar ook bijvoorbeeld op een school, bij de scouting of op werk. Eigenlijk voor iedereen dus.’ Wederom een inspirerend concept dat wellicht ook andere aanbieders aan het denken zet. Contact met Koninklijke Utermöhlen over dit idee? Dat kan via  j.goes@utermohlen.nl.