Protocol starten reanimatie ongewijzigd

geplaatst op 03 oktober 2023

Afgelopen weekeinde werd Nederland opgeschrikt door de bewusteloze RKC-keeper Etienne Vaessen op het veld. Volgens het protocol werd direct gestart met reanimatie, terwijl later bleek dat de keeper 'slechts' knock-out was. Dit riep wat vragen op in het land. En hoe zat dat nou met die ingeslikte tong?

De Nederlandse Reanimatie Raad is er duidelijk over: het protocol voor het starten met reanimeren blijft ongewijzigd. Ook de KNVB volgt deze richtlijnen. Bovendien berust het inslikken van de tong op ene misverstand. Dit is echt niet mogelijk. Uiteraard is er wel risico dat de tong bij een bewusteloos slachtoffer de luchtweg blokkeert. Deze kan weer worden geopend met de kinliftmethode. Lees er meer over op de website van de NRR, of via deze link.