Finalisten Inspiratieprijs 2022

geplaatst op 09 november 2022

De finalisten van de Inspiratieprijs 2022 zijn bekend! Uit de vele inzendingen heeft een deskundige jury de drie meest opvallende gekozen. Nu is het aan de externe Raad voor Inspiratie om hier de winnaar uit te kiezen. Waar we andere jaren op Het Oranje Kruis Event (voorheen Studiedag) de winnaar bekendmaakten, moeten we het nu noodgedwongen iets anders aanpakken. Daarom stellen de drie finalisten zich op deze plek voor. En presenteren we de winnaar zodra het volledige juryrapport binnen is.

Bob Kolsteeg - deBesteEHBOdoos:

‘Een complete verrassing’, noemt Bob Kolsteeg de finaleplek voor zijn organisatie deBesteEHBOdoos. Hij zag het niet aankomen, maar vindt het een prachtige waardering voor zijn nieuwste product: de kartonnen BHV-verbanddoos. Een product waar hij, samen met zijn collega’s, ontzettend trots op is! Niet alleen omdat het anders is dan de traditionele EHBO-koffers, maar ook (of misschien wel vooral) omdat zijn organisatie hiermee een positieve impact maakt op verschillende onderdelen.

De nieuwe doos is gemaakt van 97% karton en wordt met een houten wandplankje geleverd. ‘Doordat de doos in Nederland wordt geproduceerd, is er minder uitstoot’, vervolgt Bob. ‘Bovendien is de gehele doos én inhoud te recyclen.’ Maar niet alleen op productniveau wordt er impact gemaakt. Bob wil ook anderen kansen bieden die deze minder makkelijk krijgen. Daarom werkt hij veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bob heeft altijd het gevoel gehad dat bedrijfsveiligheid vooral als een kostenpost werd gezien. Dat wilde hij veranderen. Door het product te veranderen en de extra impact te benadrukken, probeert hij bedrijven ervan te overtuigen dat bedrijfsveiligheid en zorg voor het personeel vooral als een toegevoegde waarde wordt ervaren.

Harry Palsma - SimCPR

Met het Diploma Eerste Hulp op zak, weet je onder andere hoe je moet reanimeren. Maar de oefeningen tijdens een cursus zijn natuurlijk nooit identiek aan een echte reanimatie. Dat merkte Harry Palsma ook. Daarom ontwikkelde hij de SimCPR, een polsband die live feedback geeft tijdens een echte reanimatie. Hiermee weten eerstehulpverleners altijd of ze optimaal aan het reanimeren zijn, want de polsband geeft aan wanneer de borstcompressies diep en snel genoeg worden uitgevoerd. Hierdoor krijgen hulpverleners meer zelfvertrouwen.

Harry heeft na zijn artsenstudie verschillende boeken over reanimatie en EHBO geschreven en  werkte zeven jaar aan zijn nieuwe product.  Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat een simpel rood en groen lampje het meest ideaal is voor hartmassage feedback. Wanneer diepte en tempo juist zijn dan blijft het groene LED-lampje continu branden. 

Met een levensduur van zes jaar en het kleine formaat is de polsband een product waarmee op eenvoudige wijze vele levens kunnen worden gered. In de toekomst wil Harry de mogelijkheden van SimCPR ook als app aan kunnen bieden voor op iedere smartwatch.

Hans Vos - Wedstrijdcommissie EHBO Nederland

EHBO-wedstrijden zijn er in vele gedaanten. Zo ook bij EHBO Nederland, waar verenigingen al jaren met elkaar de strijd aangaan en hun kennis en kunde testen tijdens verschillende oefeningen en uitdagingen. Maar hoe organiseer je een wedstrijd in de coronatijd als je niet bij elkaar kunt komen, en al helemaal niet in groepen? Net als ongeveer alles de afgelopen twee jaar, werden ook de wedstrijden van EHBO Nederland ‘op afstand’ georganiseerd.

Deze commissie is wereldwijd de eerste organisatie die een EHBO-wedstrijd organiseert waarbij deelnemers worden uitgedaagd om op afstand (via videobellen) hulp te verlenen. Niet alleen erg vernieuwend en leuk, maar ook nog eens heel praktisch! Want het aantal online vergaderingen is door de coronapandemie flink toegenomen. Het kan dus zomaar gebeuren dat iemand tijdens een online vergadering onwel wordt. Dan is het handig om te weten wat je op afstand kunt doen. 

Hoe organiseer je nou zoiets? Want dit was nog nooit zo uitgevoerd. De wedstrijdcommissie wist bij het vormgeven van de wedstrijd eigenlijk niet waar ze naartoe werkten. Het was pionieren en kijken of ze hun ideeën konden realiseren. Maar zoals altijd kwam het helemaal goed. Tijdens de wedstrijd werden de deelnemers uit hun comfortzone gehaald. Zo leerden zij hoe je een slachtoffer op afstand tot rust kunt brengen, omstanders op het beeld kalmeert en hoe je zelf je eigen emoties en inspanning in bedwang houdt.

De wedstrijdcommissie wil in de toekomst meer samenwerken met trainers en begeleiders, om samen hulp op afstand beter en bekender te maken.