De Inspiratieprijs: Hoe gaat het met de finalisten van vorig jaar?

geplaatst op 26 oktober 2022

De Inspiratieprijs 2022 wordt binnenkort weer uitgereikt. Een prachtige prijs waar out-of-the-box denken, passie, creativiteit en vernieuwing worden beloond. Precies de vier eigenschappen die passen bij de drie finalisten van de vorige editie. Een mooi moment om te bespreken hoe zij hun nominatie hebben ervaren en hoe het nu met ze gaat.

Winnares 2021: Lilian Kelly
Laagdrempelig is een woord dat past bij Lillian. Zij dankte haar nominatie aan de ontwikkeling van LeVi de EHBO-pop. Dit demonstratiemodel, ontworpen in coronatijd, is veelzijdig toepasbaar. LeVi werd enorm gewaardeerd door de gebruikers, wat zorgde voor een nominatie en daarmee enorm veel aandacht. Voor het eerst voelde Lilian dat anderen ook in haar product geloofden. 

Dat zij als winnaar werd bekroond, kwam voor Lilian totaal onverwacht! Ze voelde een schok en wist even niet wat ze moest zeggen. Uiteindelijk maakte dit plaats voor een trots gevoel. Daarnaast is Lilian dankbaar voor de erkenning. Dit alles zorgde ervoor dat ze nóg meer kansen ziet om collega’s te inspireren out-of-the-box te denken. Want er kan zoveel meer binnen EHBO. Lilian heeft passie voor EHBO en gelooft erin dat iedereen het kan leren. Haar missie: zoveel mogelijk kennis van EHBO verspreiden.

Een jaar later heeft LeVi er een kleiner broertje bij. Junior LeVi stelt een kind van drie voor. Ook is er een heus LeVi-Platform ontstaan, waarbij het doel is kennis te delen tussen de leden. Een echte EHBO-community die met informatiedeling iedereen verder helpt.  

Delen met elkaar zal volgens Lilian ook de toekomst zijn voor het innovatieve EHBO-onderwijs. Afstappen van het oude bekende en met nieuwe, innovatieve stromingen meegaan. ‘Van proberen kun je leren; dat leren wij al vanaf de basisschool.’ Zo verwacht ze dat er steeds meer out-of-the-box ideeën op de markt komen. 

Lilian deelt graag haar kennis met anderen en wil tot na haar pensioen met EHBO bezig blijven. ‘Zorgen dat EHBO laagdrempelig blijft en de basiskennis op een leuke manier is aan te leren, dat is erg waardevol.’ Dit maakt ook een terechte winnaar en een aanwinst voor de EHBO-wereld. 

Astrid Kerkhof
Winnares van 2017 Astrid Kerkhof was volkomen verrast toen zij te horen kreeg dat ze door haar eigen leden ook voor de Inspiratieprijs 2021 was genomineerd. In 2017 won ze met het opzetten van haar eigen EHBO-vereniging, vorig jaar werd ze finalist met haar interactieve EHBO-lessen. 

Het lesgeven komt voort uit haar passie voor EHBO. Deze is ontstaan nadat Astrid wilde helpen na een motorongeluk, maar het gevoel had niet te weten wat ze aan het doen was.  Dit leidde tot het volgen van een EHBO-cursus in 2006. Hierbij kreeg Astrid het idee om EHBO-lessen toegankelijker te maken. Zelf vindt ze het vooral belangrijk op een interactieve manier les te geven, echte situaties na te bootsen en mensen niks te verplichten.

Het maakt Astrid niet uit hoeveel leden de vereniging heeft en wie er allemaal meedoet tijdens de cursus. Het belangrijkste is dat EHBO op een leuke, interactieve manier wordt gegeven zodat meer mensen instromen. En dat werpt haar vruchten af: de EHBO-vereniging groeide in vijf jaar tijd van zeven naar zeventig leden!

Sandra Corbet
Sandra is zestien jaar oud als ze voor het eerst de gevolgen van een hartinfarct meemaakt. Gelukkig loopt dit goed af, maar het zet haar familie aan het denken. Dit leidde tot het volgen van een reanimatiecursus. Hier viel het haar op dat er weinig jonge mensen bij de cursussen en aanwezig verenigingen waren. 

Na deze verschrikkelijke gebeurtenis in haar vroege leven, zag Sandra in hoe belangrijk het is dat jonge kinderen ook kunnen ingrijpen in geval van nood. Niet per direct met het leren reanimeren, maar door te zorgen dat kinderen niet schrikken van bloed. Vervolgens kunnen zij hulp halen of 112 bellen. 

Hoe kunnen wij zorgen dat kinderen dit leren? Dat was de vraag die Sandra beantwoorde met de ontwikkeling van Amley en Woko. Deze genderneutrale knuffel en koffer brengt kinderen door middel van leuke verhalen in contact eerste hulp. In 2020 stopte Sandra met haar vaste baan en ging zich volledig focussen op het geven van cursussen en het project van Amley en Woko. Ondanks de coronacrisis zagen Amley en Woko in 2021 het levenslicht. 

Met dit idee werd Sandra terecht genomineerd voor de Inspiratieprijs 2021. Ze schopte het zelfs tot de laatste drie. Tot haar grote verbazing, ze vond het al heel gaaf genomineerd te zijn. Dit was meteen een mooie springplank voor Amley en Woko.

Nu zijn we weer een jaar verder en kijken we hoe Amley en Woko ervoor staan. Sandra heeft alleen maar goed nieuws: de knuffel is eindelijk geleverd. Het was voor Sandra zó fijn om eindelijk een pallet vol dozen met knuffels te zien! ‘Ik had een grijns van oor tot oor die niet voor te stellen is.’ De bijhorende koffer en het verhaal volgen snel. 

Naast het doel om EHBO onder de aandacht te brengen bij kinderen, wil Sandra er ook zorgen dat kinderen meer met elkaar spelen en minder op de tablet zitten. ‘Terug naar vroeger hoe zij als kind spelenderwijs leerde met de knuffel, boekjes en puzzels.’

Passie is een woord dat bij alle finalisten is terug te zien. En ook voor 2022 kunnen gepassioneerde personen nog genomineerd worden. Ken jij iemand die een prachtig idee, concept of product heeft? Nomineer diegene dan voor 31 oktober voor de Inspiratieprijs 2022! 

Aanmelden kan via https://www.hetoranjekruis.nl/info-voor/inspiratieprijs-2022