Nieuwe instructievideo: Koelen bij hitteberoerte

geplaatst op 10 mei 2022

In samenwerking met het Rode Kruis is er een nieuwe video gemaakt over het herkennen van en koelen bij een hitteberoerte. De video is nodig om de herkenning van dit hitteletsel te verbeteren.

Het is namelijk zo dat, onder andere bij marathons, mensen ernstig oververhit kunnen raken terwijl ze er niet rood, maar juist heel bleek/grauw uitzien. In het verleden kregen ze vaak een reddingsdeken omgeslagen, wat dus eigenlijk een slecht idee is, omdat je de warmte dan niet kwijt kan. Als slachtoffers niet onmiddellijk gekoeld worden, kunnen ze aan dit letsel overlijden.

De video is te zien op YouTube, via onderstaande link, maar je kunt de video ook zien als je de QR code scant op pagina 86 van het Oranje Kruis boekje.

In de laatste druk van het Oranje Kruis boekje staan bij vele handelingen QR-codes die verwijzen naar instructievideo's. De komende periode zullen ook instructievideo's over het zwachtelen van hand en pols en aanleggen van de traumazwachtel worden toegevoegd.