De Week van de Teek 2022

geplaatst op 26 april 2022

De Week van de Teek is weer begonnen. Deze week wordt jaarlijks in het voorjaar georganiseerd door een groep landelijke, samenwerkende organisaties. Jaarlijks lopen ruim 1,5 miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer 27.000 van die Nederlanders krijgen te maken met de ziekte van Lyme.  Er bestaan gelukkig veel manieren om een tekenbeet te voorkomen, onder andere met goede voorlichting. Om die reden staat deze week in het teken van de teek. 

Het leefgebied van de teek 
Een teek is een klein, plat en spinachtig insect en donkerbruin van kleur. Er bestaan verschillende soorten teken. De schapenteek is de meest voorkomende tekensoort in Nederland. De kleine diertjes leven vooral in de Nederlandse bossen en duinen, parken en tuinen. Daar vind je ze in de buurt van bomen en struiken en op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras. Zodra de teek het lichaam heeft bereikt, zoekt het snel een warm plekje op waar het zich vervolgens vastbijt. 

Tekenbeten voorkomen
Je wilt natuurlijk liever een tekenbeet voorkomen dan genezen. Het is belangrijk dat je tijdens een wandeling op de paden blijft lopen en het liefst niet te dicht bij struikgewassen komt. Draag tijdens de wandeltocht bedekkende kleding, het liefst licht van kleur. Zo maak je het de teek moeilijk om op je huid te komen en valt hij makkelijker op. Ook kun je jezelf vooraf insmeren met DEET of speciale sokken dragen die geïmpregneerd zijn waardoor de teek zich niet meer vastbijt.

Tien jaar tekenradar
Precies tien jaar geleden werd tekenradar.nl gelanceerd door het RIVM en Wageningen University. Dit is hét netwerk voor onderzoek naar en voorlichting over tekenbeten en de ziekte van Lyme. In tien jaar tijd zijn er ruim 80.000 tekenbeten gemeld. Mede dankzij het uitvoeren van verschillende onderzoeken, levert dit veel nieuwe inzichten op. Hierdoor weten we steeds beter waar, wanneer en hoe een tekenbeet, en daarmee de ziekte van Lyme, voorkomen kunnen worden. 

Dankzij al deze onderzoeken zijn we er achter gekomen dat inwoners van de provincie Drenthe de grootste kans op een tekenbeet lopen. Maar ook provincies zoals Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland melden een groot aantal tekenbeten. Zuid-Holland is de provincie waar de minste tekenbeten zijn gemeld. In de maanden juni en juli is de kans om een tekenbeet op te lopen het hoogst.

Wie er lekker op uit wilt gaan, kan van te voren bekijken waar en hoeveel tekenbeten er zijn gemeld in een bepaald gebied. Tekenbeten.nl toont namelijk een overzicht van de meldingen van tekenbeten, erythema migrans en overige Lyme gevallen in de afgelopen vier weken. De kaart toont alle meldingen die binnen Nederland zijn gemaakt, met maximaal enkele dagen vertraging.