Leren over verkeer met Minecraft

geplaatst op 15 maart 2022

Op 15 maart lanceren Veilig Verkeer Nederland en Minecraft Education de VVN Minecraft Verkeerseducatie. Dit is een geheel nieuw onderdeel van de Verkeersmethode van de VVN. In deze game kunnen kinderen uit de groepen 5 en 6 in de virtuele wereld toepassen wat ze tijdens de verkeersles op school hebben geleerd. Een echte wereldprimeur voor het verkeersonderwijs.

Minecraft is een razend populaire game die door veel kinderen wordt gespeeld. Maar de game biedt veel meer dan dat. Minecraft heeft namelijk ook een educatieve variant waarmee kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen met verkeersveiligheid. Hierdoor is de game toepasbaar op school. De game kan zowel klassikaal op het Digibord als individueel gespeeld worden. 

Minecraft op school. Vier redenen waarom dit een goed idee is

  1. VVN Minecraft Verkeerseducatie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het klaslokaal. Het is dus veel meer dan een game. Kinderen kunnen op deze manier spelenderwijs in de virtuele wereld oefenen wat er tijdens de verkeersles is geleerd.
  2. De VVN Minecraft Verkeerseducatie biedt een verrassende aanvulling op de reguliere verkeerslessen. Het is gratis te downloaden, direct klaar voor gebruik en kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. 
  3. Veel kinderen zijn al bekend met Minecraft. Dit draagt bij aan het enthousiasmeren van de leerlingen tijdens de verkeersles. 
  4. VVN Minecraft Verkeerseducatie draagt bij aan de digitalisering. De vaardigheden van kinderen veranderen continue. Waaronder het probleemoplossend vermogen, zelfregulering, ICT-basisvaardigheden en het kritisch denken en communiceren. 

Hoe gebruik je Minecraft in de klas?
De VVN Minecraft Educatie sluit perfect aan op de leerdoelen van de bekende VVN Verkeersmethode. Het dient dus echt als volwaardig onderdeel van de verkeersles. Met Minecraft oefenen kinderen direct datgeen dat ze tijdens de verkeersles hebben geleerd. Kinderen spelen de game in een zogenaamde ‘wereld’. Iedere wereld sluit aan op een leerdoel uit de vier lessen van de VVN Verkeersmethode. Nadat de kinderen vier lessen hebben gevolgd, kan de game worden gebruikt om theorie te oefenen in een virtuele wereld. De speeltijd bedraagt ongeveer 30 minuten. 

Op die manier kunnen kinderen direct de geleerde stof toepassen in een virtuele wereld. De game voelt realistisch aan en biedt balans tussen het toepassen van verschillende werkvormen. Het motiveert kinderen om bezig te zijn met de verbinding tussen theorie en praktijk. 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan een kijkje op https://vvn.nl/stappenplan-minecraft en download het pakket.