Elk station vanaf heden voorzien van een AED

geplaatst op 21 maart 2022

Vanaf donderdag 17 maart is er op ieder station in Nederland een AED aanwezig. NS en ProRail hebben zich sinds juli 2021 volledig ingezet om dit mogelijk te maken. De laatste AED is afgelopen donderdag opgehangen op het station van Woerden.

Overlevingskansen vergroot
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een draagbaar apparaat dat het hart, door middel van een elektrische schok, weer op gang kan brengen. NS en ProRail leveren een grote bijdrage aan het AED-netwerk door op de 50 grootste stations van Nederland een AED apparaat te plaatsen. Voor mensen die een hartstilstand krijgen op een van deze stations, wordt de overlevingskans vergroot. Vanaf donderdag 17 maart hangen er maar liefst 575 AED’s. Verspreid over 400 Nederlandse stations. 

Burgerhulpverleners
Op alle Nederlandse stations is nu minimaal één AED 24/7 beschikbaar die aangemeld is bij HartslagNu. Dit is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Zodra 112 een melding binnenkrijgt van een persoon die een hartstilstand heeft gekregen, wordt er een melding doorgegeven aan alle burgerhulpverleners die op dat moment in de buurt zijn. Zij krijgen dan de opdracht om het slachtoffer te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Iedereen die een erkende reanimatie training heeft gevolgd kan zich aanmelden bij HartslagNu. 

Een hartveilig Nederland
Door middel van dit prachtige initiatief willen de NS en ProRail een hartveilig Nederland creëren. Niet alleen op de stations, maar ook in het gebied eromheen. Door het plaatsen van AED’s schat de Hartstichting dat er jaarlijks zo’n 25 tot 45 levens gered kunnen worden. Naast het plaatsen van 575 nieuwe AED apparaten, zijn er ook nog eens 265 AED’s vervangen voor een vernieuwd model. 

Wil jij ook kunnen helpen en een leven kunnen redden? Volg dan nu een EHBO-cursus en behaal het Diploma Eerste Hulp. Bekijk onze Cursuskiezer voor cursussen bij jou in de buurt.