Europese dag van alarmnummer 112

geplaatst op 11 februari 2022

Op 11 februari staan we jaarlijks stil bij de ‘Europese Dag van Alarmnummer 112’. De Europese commissie heeft deze dag in het leven geroepen om mensen meer bewustwording te geven over het belang van 112. In alle EU-lidstaten is het nummer bereikbaar voor iedereen die zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen niet precies weten wanneer ze 112 mogen bellen. Weet jij dat wel?

Wat is een alarmnummer precies?
Een alarmnummer, ook wel een noodnummer genoemd, is een telefoonnummer of de hulpdiensten zoals ambulance, brandweer en politie mee te kunnen bereiken. In ieder land dat is aangesloten bij de Europese Unie, en een aantal Europese en niet-Europese landen, is 112 het standaard alarmnummer. In overige landen kennen ze naast 112 ook andere alarmnummers. 

Nu is er uit onderzoek gebleken dat ruim 73% van de Europese burgers geen kennis heeft over het alarmnummer 112. En om ervoor te zorgen dat iedere Europeaan in staat is 112 te bellen wanneer hij of in een noodsituatie verkeerd, worden er allerlei internationale activiteiten georganiseerd. 

De geschiedenis
Het is 1937. In het Verenigd Koninkrijk komt men op het idee om een uniform oproepnummer in te stellen zodat de hulpdiensten bereikt kunnen worden. Dit gebeurt naar aanleiding van een brand in Londen waarbij vijf vrouwen om het leven komen. Het alarmnummer wordt geïntroduceerd als het nummer 999.  Later volgt België, die in 1958 een centraal oproepnummer voor dringende hulpverlening met de wereld deelt. Het oproepnummer dient eenvoudig te zijn en niet van de plaats af te hangen waar de beller zich bevindt. Men kiest voor het gratis nummer 900. 900 voor dringende hulp van brandweer en medische ondersteuning , 901 voor hulp van de Rijkswacht en 906 voor hulp van de politie. Halverwege de jaren 80 zijn de nummers verandering in 100 en 101. En nog later, in 1997 om precies te zijn, maken we kennis met het nummer 112. 

Bel niet zomaar 112
Ondanks dat het vandaag de ‘Europese Dag van Alarmnummer 112’ is, vinden mensen het vaak ‘grappig’ om zomaar 112 te gaan bellen. Helaas wordt er vaak zonder noodzaak opzettelijk gebeld met de alarmcentrale. Dit wordt gezien als strafbaar misdrijf. Het brengt echte meldingen in gevaar. Want op die manier krijgt iemand in nood niet direct verbinding met de alarmcentrale. Dus bel je voor de grap 112? Dan kan het politie de gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Volwassenen kunnen dan een boete of gevangenisstraf krijgen. Maar ook kinderen kunnen gestraft worden middels een brief die als waarschuwing naar de ouders wordt gestuurd. Helpt dit niet, dan onderneemt bureau Halt stappen.

Verkeer je echter wel in een noodsituatie? Handel dan als volgt:

  • Bel zo snel mogelijk alarmnummer 112.
  • De 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'.
  • Vertel van welke hulpdienst je hulp nodig hebt (ambulance, brandweer of politie).
  • Leg uit waar je je bevindt, door de plaats en het adres te benoemen.
  • Je wordt dan spoedig doorverbonden met de alarmsituatie waar jij hulp van nodig hebt.
  • Het is van groot belang dat je probeert zo duidelijk en rustig mogelijk jouw verhaal te vertellen. Op die manier kan de centralist snel een beeld schetsen wat er daadwerkelijk aan de hand is. De hulp wordt dan zo snel mogelijk jouw kant opgestuurd.

 

112 - daar red je levens mee