De ontwikkelingen rondom de Studiedag 2021

geplaatst op 03 augustus 2021

De ontwikkelingen van de Studiedag 2021 zijn in volle gang. Deze inspirerende en leerzame dag staat geheel in het teken van EHBO. Petra Vos is sinds 2009 werkzaam bij Het Oranje Kruis. Begonnen als medewerkster onderzoek en ontwikkeling, doorgegroeid naar teamcoördinator kwaliteit. Petra coördineert met veel plezier diverse projecten binnen Het Oranje Kruis, waaronder voor de vijfde keer op rij de Studiedag. Hoe het momenteel met de ontwikkelingen gaat? Petra vertelt.

Wat is jouw rol binnen het organiseren van de Studiedag?
Binnen de Studiedag ben ik projectleider. Het team bestaat uit drie gedreven dames: Marjan Alsemgeest-Sanders, Esther van der Steen en Francine van Egmond. In het begin was het vooral mijn taak om de groep aan te sturen, maar dit is na zoveel jaar niet meer nodig. Ik ben enkel het aanspreekpunt en begeleid waar nodig. Esther regelt alles wat met de sponsoring te maken heeft. Met deze partijen heeft zij een goede band, waardoor ze alle ins en outs weet. Francine focust zich op de publiciteit rondom de Studiedag. Marjan regelt de sprekers en zorgt dat alles naar wens is. Ik heb goed contact met het NBC congrescentrum in Nieuwegein. 

Na de klap van vorig jaar zal het vast heerlijk zijn dat de Studiedag dit jaar door mag gaan. Wat was daarop je eerste reactie?
Ik was echt ontzettend blij! Met name omdat er dit jaar de mogelijkheid is om een deel van de Studiedag fysiek door te laten gaan. Het is in ieder geval erg fijn om te weten dat de Studiedag dit jaar hoe dan ook door gaat. Nu er meer versoepelingen komen is de kans op een GO natuurlijk erg groot. Maar niet iedereen zal zich comfortabel voelen om in een ruimte met veel mensen te zitten. Om die reden hebben we een enquête rond laten gaan om te kijken wat onze bezoekers zelf prettig vinden. Een groot deel gaf aan het evenement fysiek te willen bezoeken, maar een klein percentage vindt dit toch nog spannend. Daarom hebben we gekozen voor een hybride vorm, zodat er zowel offline als online genoten kan worden van de Studiedag. 

Welke voorbereidingen ben je op dit moment aan het treffen?
Op dit moment zijn we druk in de weer met het benaderen van sprekers en sponsoren. Dat lukt zeer goed. Ikzelf ben voornamelijk bezig met het regelen van de financiën. Omdat het dit jaar natuurlijk anders verloopt dan we gewend zijn, is het belangrijk om het online gedeelte van de Studiedag tot in de puntjes te bespreken. Daarbij moeten we ook kijken hoeveel sprekers we kunnen ontvangen. Onze sponsoren ontvangen een dezer dagen een uitnodiging voor deelname aan de Studiedag. We zorgen er met elkaar voor dat alles voor 1 september is geregeld. 

Gaat de Studiedag 2021 dit keer in een ander jasje gestoken worden?
Absoluut! Allereerst krijgt de Studiedag dit jaar natuurlijk een hybride vorm, waar offline en online elkaar ontmoet. Ook werken we dit jaar voor het eerst met een thema in de grote zaal. Dit thema staat in het teken van de nieuwe richtlijnen van het NREH, die dit jaar zijn gepubliceerd. Voorheen lag de nadruk op het volgen van praktische workshops. Die workshops zijn dit jaar alleen toegankelijk voor fysieke bezoekers. Ook korten we de lezingen in van 1 uur naar 45 minuten, zodat de aandacht er iets beter bijgehouden kan worden. Met het offline gedeelte hopen we uiteraard ook nieuwe bezoekers aan te trekken. De online toegang zal in prijs verschillen met de toegang voor een fysiek bezoek. We hopen hiermee dat er nieuwe bezoekers een online ontmoeting maken met de Studiedag en er volgend jaar ook fysiek bij aanwezig willen zijn. Het is fijn om jonger publiek aan te trekken. Verjonging is goed voor de Studiedag. Zo ontstaan er nieuwe ideeën en inzichten. 

Zijn er zaken waar je misschien een beetje angstig naar kijkt?
De enige angst die door mijn hoofd rondspookt is dat ik mensen teleur moet stellen als het fysieke gedeelte van de Studiedag om wat voor reden dan ook niet door kan gaan. Het online gedeelte gaat sowieso door, dus er komt absoluut een Studiedag 2021. Ondanks dat het beter gaat met het land en het coronavirus langzaamaan minder gevaarlijk voor ons wordt, weet je niet wat de situatie over een paar maanden is. Maar, laten we niet bij de pakken neer gaan zitten. De Studiedag 2021 wordt een prachtige editie die niet snel vergeten zal worden.