Certificeringsfraude

geplaatst op 16 maart 2021

Helaas komen er steeds vaker meldingen binnen van onechte certificering, waarbij een diploma of certificaat van Het Oranje Kruis vrij nauwkeurig wordt nagemaakt. Pas na een check blijkt het om een eigen fabricaat te gaan. Uiteraard is dit niet alleen frauduleus en daarmee strafbaar, maar ook zeer onwenselijk gezien het feit dat de houder van een onecht certificaat niet over de juiste kennis en kunde beschikt die verwacht wordt bij een certificering van Het Oranje Kruis. Het kan dus van belang zijn een certificaat te checken op echtheid.

Diplomachecker

Het Oranje Kruis heeft een diplomachecker om certificeringen te controleren. Hiermee kunnen organisaties in een oogopslag zien of kwalificatiehouders over een diploma of certificaat van Het Oranje Kruis beschikken en tot wanneer deze geldig is. Op deze manier kunnen we samen een bijdrage leveren aan verantwoorde eerstehulpverlening en fraude tegengaan. U vindt de diplomachecker in de portal.

Fraude melden

Heeft u na het checken van een diploma het vermoeden dat er iets niet klopt? Doe hiervan dan melding bij Het Oranje Kruis. Dat kan door te bellen naar 070 - 338 32 44  of een e-mail te sturen naar kwaliteit@ehbo.nl.