Veilig de deur uit tijdens winterweer

geplaatst op 08 februari 2021

Koning Winter is in Nederland aangekomen. Na het dikke pak sneeuw van de afgelopen dagen blijft het de komende tijd flink vriezen. De sleeën zijn niet aan te slepen en schaatsenslijpers draaien overuren. Misschien kan zelfs de Elfstedentocht voor het eerst sinds 1997 weer gereden worden! Met alle sneeuw- en ijspret is het verstandig goed voorbereid naar buiten te gaan. Een ongelukje ligt zeker met dergelijke weersomstandigheden op de loer.

Sneeuw en gladheid

Nederland werd zondag wakker met een dik pak sneeuw. Reden genoeg om massaal de heuvels op te zoeken om vanaf te sleeën. Toch zijn er ook glijpartijen die we liever vermijden. De meest voorkomende letsels na een valpartij zijn kneuzingen. Lees hier wat je dan kunt doen.

Naast kneuzingen komen breuken aan de hand, pols, arm en schouder ook regelmatig voor. Onze EHBO-tip wat te doen bij breuken legt je uit wat te doen bij dergelijke letsel.

Schaatsblessures

Als het een periode flink gaat vriezen, halen veel Nederlanders de schaatsen uit het vet, klaar om op (natuur)ijs een lekker stuk te schaatsen. Ook daar kun je makkelijk een blessure oplopen. Naast eerdergenoemde kneuzingen en breuken komen hersenschuddingen regelmatig voor bij schaatsongelukken. Het ijs is immers keihard. Onze EHBO-tip hersenletsel legt je uit hoe te handelen bij een vermoedelijke hersenschudding.

Zak je door het ijs, dan bestaat het risico op onderkoeling. Met name in de groep van tien- tot veertienjarigen vallen hierbij vaak slachtoffers. Lees onze EHBO-tip onderkoeling en weet wat te doen als dit jou of iemand in je buurt gebeurt.

Hulpdiensten en AED’s

Bij veel sneeuwval kan het zijn dat de hulpdiensten een langere aanrijtijd hebben dan normaal. Het is verstandig daar rekening mee te houden en bijvoorbeeld goed voorbereid de weg op te gaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo heeft de brandweer mensen gevraagd om brandkranen sneeuwvrij te maken. Daar zijn zij erg mee geholpen. Brandkranen zijn aangesloten op drinkwaterleidingen en vaak duidelijk zichtbaar in de straat omdat ze op een centraal punt zitten, bijvoorbeeld op de stoep of in de berm.

Daarnaast is het belangrijk AED’s extra te controleren. Temperaturen (ruim) onder het vriespunt kunnen gevolgen hebben voor de werking van het apparaat. Bescherm een AED dus tegen de kou, bijvoorbeeld door hem in een daarvoor bestemde verwarmde kast te plaatsen. En controleer na de vorstperiode het apparaat nog een extra keer, zodat je zeker weet dat hij inzetbaar is.

Toch de weg op

Het advies is zoveel mogelijk thuis te blijven. Moet je toch de weg op met de auto? Dan is het verstandig je voor te bereiden met onderstaande punten:

  • Zorg voor voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof in de auto;
  • Maak de auto geheel sneeuw- en ijsvrij. Vergeet daarbij het dak en de kentekenplaat niet;
  • Zorg dat er voldoende benzine in de tank zit;
  • Draag gemakkelijke kleding, dus geen dikke winterjas en/of sneeuwlaarzen. Deze kledingstukken beperken je bewegingsvrijheid;
  • Neem wel een winterjas en eventueel een extra deken mee in de auto;
  • Zorg dat er een EHBO-kit in de auto aanwezig is, met warmtedeken;
  • Verminder je snelheid en houd een veilige afstand tot andere voertuigen. Je remafstand met zomerbanden is drie keer langer dan normaal;
  • Toch in de slip? Raak dan niet in paniek! Geef geen gas bij en rem niet, maar probeer de wagen stabiel te houden. Kijk goed in de richting waar je naartoe wilt rijden en probeer rustig in die richting te sturen.