Eerstehulpverlening tijdens de avondklok

geplaatst op 21 januari 2021

Het kabinet heeft het voornemen om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal straks tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends niemand zonder geldige reden de straat op mogen. Wat betekent dit voor eerstehulpverlening tijdens de avonduren?

Uitzonderingen

Een uitzondering op de avondklok is het verlenen van dringende (medische) hulp aan een hulpbehoevend persoon. Zo blijft onder andere het oproepsystemen van HartslagNu operationeel, wat inhoudt dat burgerhulpverleners tijdens de avondklok nog steeds een oproep kunnen krijgen. Maar ook het helpen van iemand in een minder levensbedreigende situatie valt het onder deze uitzondering. Weten hoe te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijnen? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Moet ik een verklaring hebben?

Het kabinet heeft aangegeven dat iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt, een getekende verklaring op zak moet hebben. Voor burgerhulpverleners die opgeroepen worden door HartslagNu volstaat het aantonen van de registratie met de oproep. Uiteraard zal iemand die eerste hulp verleent in een noodgeval niet snel op de bon geslingerd worden, maar voor eerstehulpverleners raden we toch aan een officiële verklaring te downloaden. Deze komt binnenkort beschikbaar op rijksoverheid.nl.