Stop CO-vergiftiging

geplaatst op 18 december 2020

Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar. Het reukleuze en kleurloze gas zorgt jaarlijks voor 10 tot 15 doden in Nederland en enkele honderden mensen belanden met een koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis. Een verkeerd geïnstalleerd of slecht werkend verbrandingstoestel is in de meeste gevallen de oorzaak. Gelukkig is een CO-vergiftiging met een drietal eenvoudige maatregelen te voorkomen.

Ventileer, controleer en alarmeer

Ventileren zorgt ervoor dat er geen ophoping van koolstofmonoxide in de ruimte ontstaat. Laat daarom 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster openstaan of een raam op een kiertje in de ruimte waar het verwarmingstoestel hangt.

Uit onderzoek van Techniek Nederland is gebleken dat veel minder mensen dit jaar de cv-ketel hebben laten checken. ‘Een alarmerende ontwikkeling’, vindt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. ‘Het is essentieel om jaarlijks je cv-ketel te laten controleren. Dit geldt net zo goed voor een oude als een gloednieuwe ketel.’

Alleen een melder waarschuwt je wanneer er koolmonoxide vrijkomt in een woning. Zelf kun je het gas namelijk niet waarnemen met je zintuigen. Zorg daarom voor een goedgekeurde CO-melder op de juiste plek in het huis.

 

Herken een CO-vergiftiging

Veel mensen herkennen de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet of niet op tijd. Dat komt onder andere doordat de symptomen erg uiteenlopend zijn, van misselijkheid tot neurologische klachten. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe te handelen bij een vermoedelijke koolmonoxidevergiftiging. Dat leer je onder andere voor het diploma Eerste Hulp.

 

Kijk hier voor meer informatie over het diploma Eerste Hulp