Heldendag 2019

geplaatst op 14 november 2019

Donderdag 7 november vierden we de Nationale Heldendag 2019. In de Glazen Zaal in Den Haag werden onze Nederlandse helden geëerd, spraken diverse gastsprekers lovende woorden en werden zeven helden onderscheidden voor hun bijzondere en dappere heldendaden.

Helden horen in het zonnetje gezet te worden. Het is namelijk niet altijd logisch dat men ingrijpt bij noodgevallen. Maar wel van (levens)belang. En het is een geruststellende gedachte dat er mensen in onze samenleving zijn die actie ondernemen als dat nodig is.

Zo grepen vier mannen uit Nijmegen en Ooij snel in tijdens een woningbrand. Door hun heldhaftige optreden redden zij daarmee het leven van de bewoner. Drie andere helden wisten de bestuurder uit een te water geraakte auto te bevrijden door snel te handelen. Het zijn voorbeelden van mensen die ingrijpen in uitzonderlijke situaties, vaak met gevaar voor eigen leven. Veel van deze helden hebben Eerste Hulp verleend. Goede kennis van EHBO is daarbij erg belangrijk. Niet per se om een held te worden, maar wel om anderen te kunnen helpen wanneer dat nodig is.