Het Oranje Kruis en SPA-groep slaan de handen ineen

geplaatst op 14 oktober 2019

De moderne vuilnisman volgt tegenwoordig een MBO-opleiding om de taken goed uit te kunnen voeren. Nu is daar ook een EHBO-opleiding aan toegevoegd.

Het takenpakket van de moderne vuilnisman en beheerder van de openbare ruimte is inmiddels al behoorlijk uitgebreid. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in deze grote verandering van taken en werkzaamheden. Om dit goed en veilig te kunnen uitvoeren, is zelfs een MBO-opleiding ontwikkeld. Nu is daar ook een EHBO-opleiding aan toegevoegd. Spa-groep vond daarvoor een betrouwbare partner in Het Oranje Kruis. Door deze samenwerking is straks overal een gecertificeerde EHBO’er in de buurt die kan helpen waar nodig.

Met de komst van milieustraten en gescheiden afvalinzameling zit de sector rondom het afval, milieu en de openbare ruimt in de lift. De werknemers moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan alleen het vuilnis ophalen en de straat vegen of het plantsoen schoffelen. De hele beroepsgroep is zich aan het professionaliseren en daarvoor blijkt het MBO beroepsonderwijs de juiste weg. De SPA-groep (Stichting Professionele Arbeid) heeft zich, samen met de branchepartijen en het onderwijs, speciaal voor sector AMBOR (Afval- en Milieubeheer en Beheer Openbare Ruimten) sterk gemaakt voor deze ontwikkeling en een nieuwe MBO-opleidingsstructuur ontwikkeld.

Sinds dit jaar is daar ook een EHBO-module aan toegevoegd. Niet alleen ter bescherming van de werknemers zelf, maar deze kennis kan uiteindelijk heel handig zijn voor iedereen die op straat medische hulp nodig heeft. Want de gemeentevoertuigen rijden overal rond en de dienstverleners kennen de hele wijk op hun duimpje. De gemeentevoertuigen zijn talrijk en duidelijk herkenbaar. Als ergens EHBO nodig is, kunnen zij vaak als eerste ter plaatse zijn.