Coulance opstoppen wond

geplaatst op 07 juni 2021

Bij levensbedreigend bloedverlies is steriliteit tijdens het opstoppen van een wond van ondergeschikt belang. Bij voorkeur wordt echter hemostatisch gaas gebruikt, zo ook tijdens het examen. Hier wordt niet geïmproviseerd, dus laat een kandidaat zien wat het beste gedaan kan worden.

Omdat hemostatisch gaas vrij prijzig is, mag ook een compressed gauze of Celox oefengaas worden gebruikt. Voor het opstoppen van een wond kan men zelf een wondfantoom fabriceren. Vanwege teruglopende inkomsten tijdens COVID-19, hanteert Het Oranje Kruis tijdelijk extra coulance. Tijdens een examen mag nu ook een elastisch windsel van 8 cm breed worden gebruikt om een wond mee op te stoppen.   
 
Aan het tourniquet dat gebruikt wordt tijdens het examen, stelt Het Oranje Kruis vooralsnog alleen de eisen dat deze blauw is en er volgens de voorschriften mee gehandeld kan worden. Uiteraard moet de tourniquet tijdens het examen niet stuk gaan, omdat de kandidaat daarvan de dupe is.