Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

Eerstehulpverleners goed op de hoogte van niet-reanimeren penning

Eerstehulpverleners goed op de hoogte van niet-reanimeren penning

24 november 2015

Eind oktober werd tijdens het congres van de Europese Resuscitation Council de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de herkenning van de niet-reanimeren penning door hulpverleners. Het onderzoek werd uitgevoerd door Sander van Goor, ambulanceverpleegkundige bij de GGD Haaglanden, Frank de Pooter, ambulanceverpleegkundige van het Witte Kruis den Haag en Wiebe de Vries, onderwijskundig consultant HeartSafeLiving.

Er deden 40 eerstehulpverleners en 39 professionele hulpverleners mee aan het onderzoek. Zij waren niet op de hoogte van het doel van het onderzoek. Het enige wat ze wisten was dat ze hulp moesten verlenen bij een onwelwording.

De aanwezigheid van de niet-reanimeren penning viel 32 eerstehulpverleners op (80%). 5 van hen (12,5%) besloten door te gaan met reanimeren, omdat ze het stoppen aan de professionele hulpverleners wilden overlaten. 

Bij de professionele hulpverleners viel de aanwezigheid van de penning bij 29 van de 39 deelnemers op (74,4%). Van deze hulpverleners besloten er 9 (23,1%) om door te gaan met de reanimatie, ondanks het feit dat het ambulanceprotocol verplicht om met de reanimatie te stoppen.

De onderzoekers concluderen onder andere dat de eerstehulpverlener goed op de hoogte lijkt te zijn van het bestaan van de niet-reanimeren penning.

De richtlijn ‘Starten, Niet Starten en Stoppen van een reanimatie’ kunt u nalezen op de website van de NRR.