Deze website maakt gebruik van cookies ter verbetering van de bezoekerservaring. Lees meer in het Privacybeleid van Het Oranje Kruis. OK

‘Een mooi diploma!’

‘Een mooi diploma!’

11 januari 2017

Op maandag 19 en dinsdag 20 december jl. werden honderd leerlingen Zorg & Welzijn van het Elde College in Schijndel onderworpen aan het examen voor het Diploma Eerste Hulp.

Met de vernieuwingen in het VMBO kunnen scholen kiezen voor een eigen invulling voor keuzevakken. ‘Wij, het Elde College, hebben er bewust voor gekozen onze leerlingen van de richting Zorg & Welzijn een EHBO cursus aan te bieden en ze een EHBO diploma te laten halen. Het is goed dat ze kennis hebben van eerste hulp’, vertelt Tonja Heeren, Teamleider Zorg & Welzijn.

De docenten hebben deels zelf de EHBO-cursus gegeven. Ze hebben zelf hun Diploma Eerste Hulp. ‘De leerlingen hebben de theoretische kennis opgedaan via het e-learningprogramma van Saasen Groep. Wij hebben voor een deel de theorie en praktijk met de leerlingen doorgenomen. Daarnaast heeft een instructeur Eerste Hulp van Saasen ook nog les gegeven’, vertelt Petra Hondeveld, docent Zorg & Welzijn.

Onafhankelijk examen
Elde College heeft bewust voor het onafhankelijk examen gekozen. ‘Met het Diploma Eerste Hulp op zak hebben de leerlingen een mooi diploma. Het examen is afgenomen door mensen die zij niet kennen. Dat zorgt voor een drempel, maar de leerlingen hebben wel het idee dat het écht ergens over gaat’, vertelt Tonja.

Hoewel het voor de meeste leerlingen vreemd is om eerste hulp te moeten verlenen aan een lotusslachtoffer die zij niet kennen, geven ze aan dat ze het wel goed vinden. ‘Juist bij een bekende, zoals een docent, is het vreemd eerste hulp te verlenen. Bij iemand die je niet kent, is het echter en is het juist makkelijker’, vertelt Kim.

Brechje is het met haar klasgenote eens: ‘Een docent weet wat je kan en houdt daar misschien rekening mee, terwijl een vreemde dat niet weet.’ Sam: ‘Bij een bekende is het ook ongemakkelijk om eerste hulp te verlenen.’

Erg tevreden
De resultaten mogen er dan ook zijn. De meeste leerlingen zijn geslaagd. Pauline Bouwmans, een van de examinatoren, is erg tevreden: ‘Het is werkelijk fantastisch om te zien hoe goed deze leerlingen eerste hulp kunnen verlenen. Ze weten hoe ze moeten handelen en communiceren goed met het lotusslachtoffer.’

Fotografie Loraine Bodewes ©